Buckfastbiet
I min biodling använder jag mig av "birasen" Buckfast. Buckfast är en konstgjord ras genom systematisk kombination av olika biraser eller bistammar som genomgått sträng selektion. Buckfastbiet är ett avelsprojekt som pågått ända sedan Karl Kehrle (Broder Adam) började avelsarbetet 1916 på klostret Buckfast Abbey i sydvästra England, efter att en parasitsjukdom nästan tagit livet av alla bisamhällen i England. Broder Adams motto var; "Mera honung med mindre arbete". Hans avelsarbete fortsätts i Europa i hans fotspår och enligt hans principer.
Varför Buckfast? Varför inte, jag finner ingen orsak till att inte. Buckfastbiet kombinerar många bra egenskaper, såsom härdighet, svärmtröghet, lugn (bra temperament och kakfasthet), samlariver och byggiver. Svärmtröghet och lugn är två väldigt viktiga och tidsbesparande egenskaper som kommer till nytta både för hobby- och yrkesbiodlare. Buckfastbiet är i all dess enkelhet väldigt lättskött.
Min Buckfast härstammar från olika selekterade och stambokförda avelsdrottningar från Finland (Juhani Lunden), Danmark och Tyskland, dessutom Elgon bin från Sverige. Största delen av Buckfast-stambokförningen hittar ni HÄR!
Sarvsalö parningsstation
Sarvsalö är en ö i Lovisa (Nyland). Jag har haft bin där i fem år, andra bin eller biodlare finns inte på ön. Sarvsalö har en mångsidig växtlighet, från odlade åkrar, natur ängar, skog och gårdar. Bikuporna mår bra på ön, även om våren kommer en aning senare på grund av den kalla havsvinden. Drottningarna parar sig bra och av min egna erfarenhet lyckas renparning så gott som 100 %. Drottningarna är jämna och påminner om deras föräldrar, både vad gäller färg och egenskaper, vilket starkt tyder på, att de drottningar som lyckas para sig också har parat sig på ön. Om någon drönare förvillar sig till ön och om den drönaren för med sig en negativ egenskap, så gallras denna drottning naturligtvis bort i uppföljningen av drottningarna inkommande år. Positiva egenskaper behöver man ju inte oroa sig över eller hur?
Parningsstationen omringas av 5 km ren radie, där inga andra bikupor finns, förutom de utvalda drönarna. Dessutom omringas denna radie av havsvatten.Jag har 20-30 utvalda drönarbikupor utspridda på fyra bigårdar på ön. En stor mängd drönare garanterar (enligt studier) också, att drottningarna inte flyger långt bort för att para sig. Studier visar att, även om drottningarna och drönarna kan flyga långt så sker 60-75 % av parningen inom 4,5 km2, alltså inom 1200 meters radie från drottningens kupa och då med drönare inom samma område.
Ref.: Jaffe´ et al. (2009) and Moritz et al. (2007)
Detta är resultatet av parningen från sommaren 2023. Typiskt krainer utseende.