• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Drottningar

Jag odlar och säljer kläckfärdiga drottningceller, oparade drottningar samt naturligtvis parade bruksdrottningar. Jag odlar av 12-24 timmar gamla larver. Jag parar mina drottningar på vår hemgård i Kalax och på Sarfsalö (Lovisa). Jag sätter mycket uppmärksamhet på drönarna, eftersom de är en väldigt viktig del av drottningodlingen. Det bör finnas många friska drönare som  är av rätt arv. Därför är alla bisamhällen som fungerar som drönargivare även döttrar av utvalda och stambokförda avelsdrottningar av olika linjer. Parningsstationerna är placerade så att området omringas av våra egna bigårdar, med mina utvalda drönare, eller av vattenytor och därmed försäkrar jag en bra och lyckad parning.

Buckfastbiet
I min biodling använder jag mig av "birasen" Buckfast. Buckfast är en konstgjord ras genom systematisk kombination av olika biraser eller bistammar som genomgått sträng selektion. Buckfastbiet är ett avelsprojekt som pågått ända sedan Karl Kehrle (Broder Adam) började avelsarbetet 1916 på klostret Buckfast Abbey i sydvästra England, efter att en parasitsjukdom nästan tagit livet av alla bisamhällen i England. Broder Adams motto var; "Mera honung med mindre arbete". Hans avelsarbete fortsätts i Europa i hans fotspår och enligt hans principer.

Varför Buckfast? Varför inte, jag finner ingen orsak till att inte. Buckfastbiet kombinerar många bra egenskaper, såsom härdighet, svärmtröghet, lugn (bra temperament och kakfasthet), samlariver och byggiver. Svärmtröghet och lugn är två väldigt viktiga och tidsbesparande egenskaper som kommer till nytta både för hobby- och yrkesbiodlare. Buckfastbiet är i all dess enkelhet väldigt lättskött.


Min Buckfast härstammar från olika selekterade och stambokförda avelsdrottningar från Finland (Juhani Lunden), Danmark och Tyskland, dessutom Elgon bin från Sverige. Största delen av Buckfast-stambokförningen hittar ni HÄR!

Köp drottningar genom att fylla i formuläret eller genom att ringa; 0408311848.

Leverans juli - augusti i beställningsordning.

 

Avelsdrottningarna är testade i två års tid för vitalitet, svärmtröghet, temperament, kakfashet, honungsproduktion och övervintringsförmåga. Jag försöker även avla för Varroa motståndskraft och mäter drottningarnas kvalster mängd. 


Priserna är inklusive moms och på kommer postavgift.
Det är även möjligt och rekommenderas att avhämta drottningarna hemma på gården,

Kalaxvägen 451, 07320 Jackarby.
Alla drottningar märkas med årets färgkod.

 

Reservera i god tid på våren eller nu genast drottningar för året 2020!

Parad drottning: 40€

Oparad jungfru drottning: 20€

Kläckfärdig drottningcell: 10€ (kan inte postas)

För köp av 10 drottningar 10% mängdrabatt!